Un reportaj din martie 2009: prima interacțiune, în Bonn, cu germanii de la Deutsche Telekom, alături de șefii OTE, Romtelecom și Cosmote

Published in telecom
April 02, 2009
8 min read
Un reportaj din martie 2009: prima interacțiune, în Bonn, cu germanii de la Deutsche Telekom, alături de șefii OTE, Romtelecom și Cosmote

Textul de mai jos a fost scris în aprilie 2009 și a apărut pe fostul meu blog. L-am preluat exact așa cum l-am scris atunci - unele lucruri au trecut testul timpului, altele au fost niște naivități. Vedeți în continuare.

Un grup dezordonat și gălăgios de peste 120 de persoane - jurnaliști și manageri ai grupului telecom OTE din Grecia, România, Bulgaria și Albania sparge monotonia din holul uriaș al sediului central al Deutsche Telekom din Bonn: un colos din beton, oțel, sticlă și fibră optică în care lucrează peste 2.000 de oameni. Clădirea are patru etaje și are o structură asemănătoare cu cea a unui mall. Aceasta nu este însă decât o clădire dintr-un complex mai mare unde alte câteva mii de oameni lucrează la sediile centrale din celelalte divizii ale grupului, precum cea de telefonie mobilă (T-Mobile).

DSC03841 Delegația din “țările OTE”, în sediul Deutsche Telekom din Bonn

După ce au văzut cu o seară înainte centrul de unde nemții își supraveghează rețelele din întreaga lume, și de unde în viitor se va monitoriza și starea infrastructurii grecilor, jurnaliștii invitați în Germania pe cheltuiala Deutsche Telekom urmează să aibă primele întâlniri simultane cu oficiali de top ai OTE și Deutsche Telekom, care să aducă detalii despre tranzacția încheiată în urmă cu aproape un an.

Prima interacțiune cu oficialii DT și OTE, de la centrul de rețea din Frankfurt, petrecută cu o seară înainte, arătase că integrarea dintre cele două companii este încă la început: spre exemplu, nemții văd ce se întâmplă cu rețeaua OTE doar cu aprobare de la Atena. Și grecii au nevoie de un “ausweis” de la Frankfurt dacă sunt interesați de funcționarea rețelei DT.

DT are cabluri submarine, care leagă SUA de Europa și o rețea telecom bine capilarizată până în Ungaria, de unde lucrurile sunt stăpânite de greci. Odată legate rețelele, un client al OTE din Grecia poate suna direct la New York fără a mai fi folosită rețeaua altor companii. Acest lucru se traduce în costuri mai mici de operare: nu mai există interconectări cu alte companii, mai puțini oameni tehnici - pe scurt marje de profit mai mari. DSC03787-2 Cu câteva minute înainte de începerea evenimentului

Acum, însă întrebările care stau pe buzele tuturor celor care participă la conferința de la sediul central al DT din Bonn sunt mult mai multe. Au nemții planuri de a concedia masiv în Grecia, sau de a combina operațiunile de telefonie fixă cu cele de telefonie mobilă? Când îl vor înlocui pe Vourloumis? Sau pleacă el? Vor renunța la brandul Cosmote? Angajează și greci la sediul central al DT? Ce se întâmplă cu afacerile OTE cu sateliți (Hellas Sat)?

Primul invitat de pe scenă, în prima parte a zilei, este Christopher Schlaffer. El captează atenția audienței pe măsură ce toți invitații înțeleg care este rolul său în cea mai mare companie telecom din Europa: el răspunde de toate produsele din grup. “De telefonie fixă, de telefonie mobilă, de internet, de televiziune. Și de cercetare și inovație”, explică el. DSC03801 Christopher Schlaffer, Deutsche Telekom

Schlaffer admite apoi că Deutsche Telekom are de înfruntat provocări și că nu este un gigant perfect: cu câțiva ani în urmă compania avea în portofoliu peste 6.000 de produse. “Fiecare produs având în spate marketing, suport IT, procese, oameni. Era o nebunie. Ne luptăm să reducem în fiecare an numărul de produse pentru a avea o ofertă clară. Nu putem face tot pentru toate lumea. Trebuie să ne concentrăm pe câteva categorii de produse care pot să <spargă> piața”.

Se întâmplă același lucru și la OTE?, este întrebat el mai târziu, ca test al “adâncimii” relației dintre cele două grupuri. Schlaffer răspunde cu diplomație dar totuși sincer: admite că nu știe câte produse sunt în portofoliul OTE dar se declară convins că și colegii greci acționează în aceeași direcție, a simplificării portofoliului. DSC03812 Armonie sub sigla T

E o zi în care și DT și OTE se folosesc din plin de amabilități. “Suntem entuziasmați să lucrăm cu prietenii noștri de la Deutsche Telekom. Fără ajutorul lor nu am fi fost capabili să anunțăm această lansare”, introduce un oficial OTE lansarea Apple iPhone în Bulgaria și Grecia. “E privilegiul nostru să lucrăm cu OTE”, nu rămâne dator Schlaffer ( în partea dreaptă din foto), în timp ce împarte zâmbitor scena cu reprezentantul OTE.

“Oare au uitat că sunt și oameni din România în sală?”, se întreabă jurnaliștii de la București, frustrați că a doua delegație ca mărime invitată la Bonn nu aude pe scenă niciun anunț care să o privească direct. Nemulțumirile dispar însă la fel de repede cum au apărut: “Cum să lanseze Cosmote iPhone în România? Pe o rețea GPRS”? Schlaffer nu aude dar toarnă gaz pe foc: “internetul mobil este cel mai puternic atu al industriei telecom din acest secol. Da, repet, asta am vrut să spun: din acest secol, nu din acest an”.

Până la cea de-a doua sesiune, în care urmează să vorbească greii DT și omul numărul unu de la OTE, Romtelecom mai îmbunătățește un pic situația, anunțând - separat față de agenda oficială a evenimentului OTE-DT, că intră pe internet și telefonie mobilă fără fir din aprilie. “Cu mănuși și cu multă precauție pentru că nu vrem să ne călcăm pe picioare cu Cosmote”, spune atent un reprezentant al Romtelecom. DSC03848 Cristina Popescu, (în dreapta imaginii, în picioare) directorul de comunicare al Romtelecom, discută cu jurnaliștii din România

Notăm că anunțul se face în absența managerilor Romtelecom și Cosmote. Și ne întrebăm – oare la lansarea oficială, din România, a serviciilor mobile ale Romtelecom va veni și CEO-ul Cosmote?

DSC03960-2 Un eveniment care nu s-a mai repetat - șeful OTE și membri din echipa de top management a Deutsche Telekom discută cu media din Sud-Estul Europei, la sediul grupului din Bonn. De la stânga la dreapta: Hamid Akhavan,Panagis Vourloumis și Guido Kerkhoff.

În cea de-a doua parte a evenimentului pe scenă se succed Guido Kerkhoff - cel care răspunde de operațiunile Deutsche Telekom și OTE în Europa de sud-est, Hamid Akhavan - cunoscut drept “mintea sclipitoare” a Deutsche Telekom și Panagis Vourloumis - președinte și CEO al OTE care conduce cu mâna forte la cei 72 de ani ai săi grupul elen. DSC03913 Hamid Akhavan, Deutsche Telekom

După ce prezentările se încheie, jurnaliștii îi chestionează pe cei trei executivi, încercând să găsească răspunsuri la întrebări care poate așteaptă răspuns și de un an de zile. “Ați făcut un studiu privind brand-awareness-ul T-Mobile în România”, îi întreabă un jurnalist român pe oficialii Deutsche Telekom. Hamid Akhavan evită elegant un răspuns exact, dar Vourloumis intervine neașteptat: “Vreau să vă pun eu o întrebare, de vreme ce sunteți din România. Credeți că ar fi o idee bună să schimbăm brandul Cosmote în T-Mobile? Răspunsul majoritar dinspre grupul de jurnaliști români este “da”. Nimeni nu sare în apărarea brandului Cosmote. Firesc, în tabăra Cosmote România și Cosmote Group, zâmbetele devin glaciale, lucru care nu se poate spune și despre oficialii Romtelecom. Cel puțin așa bănuim, pentru că din primul rând nu putem vedea acest lucru.

Continuând discuția, un jurnalist român îl întreabă în engleză pe Vourloumis “dar nu cunoașteți cât de mult apreciază românii lucrurile din Germania?”. DSC03946 Panagis Vourloumis, într-un dialog direct cu presa

Vourloumis replică scurt în românește, arătând că știe: “Treabă de neamț!, Treabă de neamț!”, zice el, lăsându-i complet în ceață pe oficialii Deutsche Telekom. Schimbul de replici se încheie însă fără a schimba cu nimic declarațiile oficiale anterioare: nu există niciun plan pentru schimbarea Cosmote în T-Mobile.

Când vor fi lansate primele produse în Albania?, sună o altă întrebare pentru șeful OTE. Vourloumis se întoarce spre locul în care sunt grupați colegii din delegația elenă și îi face un semn scurt, “vino-ncoace”, cu arătătorul, lui Michael Tamasz - CEO al Cosmote Group, pentru a răspunde la întrebare. Nu e un gest pe care l-ar fi făcut ultra-eleganții Akhavan sau Kerkhoff, însă Vourloumis împrumută prestanța întâmplării: întreaga sală se destinde și râde. Managerii de comunicare ai DT și OTE pun punct sesiunii de întrebări și răspunsuri, dar incertitudinile și semnele de întrebare rămân să fie lămurite sau adâncite în discuții neoficiale.

E timpul și pentru primele concluzii. Pe parcursul celor două zile în care presa și oficialii OTE și Deutsche Telekom au avut un program comun, ceea ce a atras atenția a fost felul în care este privit și tratat Panagis Vourloumis: cu o combinație de teamă, respect și admirație. Născut în 1937, absolvent al London School of Economics, Vourloumis a condus divizia din Asia de sud-est a IFC, a fost șeful Băncii Comerciale a Greciei și CEO al Alpha Finance, Alpha Mutual Funds și Alpha Bank România. Înainte de a veni la OTE, el a fost președinte al altor două companii, Frigoglass și Aegean Baltic Bank. Nemții au toate motivele să facă asta: Vourloumis a adus Deutsche Telekom la OTE în fața altor pretendenți și el este omul care a dovedit că poate controla lucrurile spre direcția dorită în complicata lume balcanică.

Un exemplu: Vourloumis este cel care a mers cu nemții la primele întâlniri oficiale ale lui Rene Obermann - CEO al DT, cu oficialii din țările în care operează OTE. Inclusiv la întâlnirea cu Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni, de anul trecut.

În buna tradiție balcanică, presa caută semne de apropiere, ruptură și conflicte studiind cu atenție atât interacțiunea dintre oficialii OTE și Deutsche Telekom cât și așezarea în spațiu a managerilor OTE între ei și, mai ales, raporturile dintre ei și Vourloumis.

Prima dintre concluzii: componenta delegației OTE la Bonn arată că zvonurile care tot circulă pe piața din România, și care s-au auzit insistent și în Germania, capătă contur. Germanos România va fi absorbit de Cosmote din punct de vedere operațional. O validare a acestor zvonuri vine din faptul că grupul OTE nu a mai numit un succesor pentru Dimitris Blatsios, fostul șef al Germanos România. Blatsios este de altfel parte a delegației OTE, dar s-a mutat în Bulgaria. Ne aducem aminte că a evitat întotdeauna întâlnirile cu presa, așa că nu ne mai mirăm când îl vedem cum trece pe lângă foștii interlocutori din România fără să schițeze niciun gest, ignorându-i. Pur și simplu. Chiar și așa, un zâmbet fulgeră chipurile câtorva “delegați” români când îl aud pe Blatsios vorbind cu un alt grec într-o română aproape impecabilă : “mă duc la o țigară”.

Rememoram și așezarea din sală.

DSC03934 De la stânga la dreapta, în primul rând: Panagis Vourloumis, Yorgos Ioannidis, Michael Tsamaz, Guido Kerkhoff

Yorgos Ioannidis, șeful Romtelecom stă imediat lângă Vourloumis, între șeful OTE și Michael Tamasz, CEO al Cosmote Group. Lângă Tamasz stă Hamid Akhavan (în momentul surpins în fotografia de mai sus Akhavan se afla pescenă), lângă care s-a așezat și Guido Kerkhoff. În rândul doi, în spatele lui Ioannidis stau Stefanos Theocaropoulos - CEO al Cosmote România și alți directori executivi ai operatorului de telefonie mobilă. La capătul ambelor rânduri stau directorii de comunicare ai Deutsche Telekom și OTE.

Istoria avertizează însă că nimeni nu este în siguranță lângă Vourloumis. Cine nu crede nu are decât să se întrebe cum și unde au dispărut fără urmă din grupul OTE oameni ca Evangelos Martigopoulos - CEO al Cosmote Group sau Nikolaos Tsolas - CEO al Cosmote România. Nu este de mirare că cine i-a stat în cale lui Vourloumis nu a avut nicio șansă. După 10 ani în care grupul OTE își schimbă aproape anual directorul executiv, din 2004 nimic nu l-a clintit din funcție pe Vourloumis, situație care spune multe despre poziția sa forte, conexiunile și abilitățile sale de negociere în companie și înafara ei.

Dar ce șanse va avea această integrare? Deutsche Telekom este un gigant nerestructurat, care trebuie să se eficientizeze pe sine, înainte de a îi învăța pe alții cum să taie costurile, se aud voci dinspre delegația greacă. Cum se va împăca rigorea germană de la Deutsche Telekom cu stilul balcanic de lucru din Europa de sud-est, cu complicatul acționariat al OTE? “Suntem complementari, sinergiile există”, declară Guido Kerkhoff. “Roma nu s-a construit într-o zi. Chimia dintre managerii OTE și DT a fost foarte bună încă de la început. Avem tot timpul înainte și niciun pericol să eșuăm”, își încurajează “construcția” Panagis Vourloumis.

“Nemții sunt mai flexibili decât se crede. Nu sunt la fel de duri precum britanicii. Cată vreme rezultatele sunt cele stabilite, nu veți vedea nimic spectaculos”, ne asigură un manager al OTE care lucrează în România. “Rezultatele, ele contează”, mai insistă el.

DSC03992 Michael Tsamaz trece grăbit pe lângă Yorgos Ioannidis DSC03984 Foto de grup OTE & DT

DSC04010 În stânga imaginii, Yorgos Ioannidis. În dreapta se observă Michael Tsamaz și Stefanos Thecharopoulos - CEO al Cosmote România

Până una alta, am asistat la un moment istoric, și suntem norocoșii posesori ai unor fotografii-document. În fond, trebuie doar să ne înarmăm cu răbdare și sperăm că lucrurile vor merge mai bine între DT și OTE decât par a fi mers între Romtelecom și Cosmote…

Fotografii: Adrian Seceleanu